flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід посадовцю військкомату, який підозрюється в отриманні неправомірної вигоди

13 червня 2022, 10:45
Слідчий суддя ВМС ВО розглянув клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чоловікові, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.
З матеріалів клопотання сторони обвинувачення стало відомо, що підозрюваний був призначений на посаду начальника відділення забезпечення Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Так, потерпілий, будучи особою, яка підпадає під дію Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» був оповіщений повісткою про виклик до військкомату з метою проходження комісії. Надалі, 31.05.2022 у ході проходження комісії, потерпілий надав підозрюваному інформацію про наявність у нього відповідних проблем із здоров`ям, що є підставою для визнання потерпілого неприданим для проходження військової служби, на що підозрюваний повідомив про надання йому винагороди у розмірі 1500 доларів США за учинення ним дій з використанням службового становища, пов`язаних із можливістю ухилення від призову на військову службу під час загальної мобілізації.
 
У подальшому, підозрюваний отримав грошові кошти із рук в руки у сумі 1400 доларів США та 3550 грн. Після чого, був затриманий співробітниками правоохоронних органів.
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд повністю задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та призначив заставу у розмірі 1 001 083 грн.
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ч. 3 ст. 368 КК України – Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди (карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області