flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінниччина

04 жовтня 2013, 12:15

 

Віднедавна у вінничан, як і в багатьох інших громадян України, з’явилася можливість доступу до інформації про діяльність міського суду через Інтернет.

Отже, тепер не обов’язково особисто приходити до суду і вистоювати черги для отримання необхідної інформації: як подати заяву, на коли призначено слухання справи, який суддя головуватиме, скільки становить судовий збір тощо. Також відтепер, скориставшись послугою «Електронний суд», можна оперативно отримувати електронною поштою судові документи, які раніше надсилались лише в паперовому вигляді.

Чимало корисних відомостей можна дізнатися на офіційному веб-порталі «Судова влада України» (http://court.gov.ua/), ввівши в рядок пошуку «Вінницький міський суд» або зайшовши безпосередньо на його сторінку (http://vnm.vn.court.gov.ua).

- Такі нововведенн відбуваються виключно для зручності громадян, - зазначає заступник керівника апарату Вінницького міського суду Руслана Федорова. – Адже маємо на меті перейти на новий рівень обслуговування громадян, що передбачає інформаційну прозорість та інформаційну доступність. Завдяки роботі сайту та послузі «Електронний суд» зменшується потік громадян до суду за отриманням будь-якої інформації чи копії судового рішення. Перебуваючи вдома, на роботу, у від’їзді, навіть у транспорті, якщо там є доступ до Інтернету, можна ознайомитися з будь-якими документами в судовій справі, дізнатися, як і яку заяву треба написати, де сплатити судовий збір чи штраф, також розрахувати судові збори, переглянути список справ, призначених до розгляду, навіть дізнатися, в якому залі буде відбуватись розгляд і де розміщений цей зал у приміщенні суду.

Також електронне надсилання документів у справі дозволяє оперативно планувати і вчиняти свої судові дії – подати заяву, апеляцію, заперечення на скаргу тощо.

За словами Руслани Федорової, отримання документів електронною поштою не є і не буде обов’язковим, ця новітня послуга за бажанням клієнта лише дублює надсилання паперових документів «звичайною» поштою. А щоб скористатися послугою «Електронний суд», треба відкрити електронну скриньку на урядовому порталі (mail.gov.ua), потім звернутися до секретаря судового засідання з заявою про бажання скористатися послугою, вказавши цю електронну адресу, на яку й надсилатимуться документи.

- Громадянин паралельно отримує документи в паперовому вигляді з «мокрою» печаткою, але ще оперативніше, в той же день, йому на електронну пошту автоматично надходять всі електронні копії процесуальних документів, - розповіла заступник керівника апарату Вінницького міського суду. – Сподіваємося, що в перспективі й у нашій державі може бути введена така прогресивна практика. Адже голова ради суддів загальних судів України Ірина Отрош послідовно виступає за те, щоб між судом та громадянами була взаємна електронна комунікація.

До речі, йдучи в ногу з часом, Вінницький міський суд має свої сторінки також у соціальних мережах «Facebook», «YouTube» та «Twitter».

Юрій Сегеда