flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Газета "20 хвилин"

05 червня 2013, 12:20

   

Як відомо, Вінницька міськра­да з минулого року ліквідувала адміністративний поділ міста на райони. Це стало приводом для Президента України своїм Ука­зом «Про ліквідацію та утворен­ня місцевих загальних судів» лі­квідувати Замостянський, Ленін­ський та Староміський районні суди, натомість 15 жовтня 2012 року було утворено Вінницький міський суд Вінницької області. Його головою Вища рада юстиції з 12 лютого поточного року при­значила суддю Андрія Михайле- нка, колишнього заступника го­лови Ленінського районного суду міста Вінниці.

Як змінилась робота реоргані­зованого міського суду і яке зна­чення мають такі новації для громадян? Про це ми спілкуємо­ся з керівником апарату Вінни­цького міського суду Нелею Гудемчук. За її словами, жодних незручностей реорганізація суду не спричинила, адже міський суд розташовується за тією ж адре­сою (вул. Грушевського, 17), за якою діяли Ленінський, Старомі­ський і Замостянський районні суди, також до новоствореного міського суду фактично увійш­ли колективи ліквідованих район­них судів.

        Навпаки, у цій реструктури­зації є певний позитив, - зазна­чає Неля Гудемчук. - Раніше саме Ленінський районний суд частіше розглядав справи, в яких стороною був орган місцевої вла­ди чи місцевого самоврядування. Це справи щодо цивільно-право­вих відносин, наприклад, оскаржен­ня рішень міської ради, пенсій­ного фонду, державного земель- но-кадастрового управління, управління праці і соціального захисту населення тощо. Ці уста­нови розташовуються в Ленінсь­кому районі, і згідно з процесуа­льним законодавством суд має розглядати такі справи за міс­цем знаходження відповідача. Тобто громадянин зі Старомісь- кого чи Замостянського районів повинен був звертатися до Ленін­ського районного суду Вінниці. Але не всі були обізнані з цією нормою, тому іноді починалась плутанина: громадянин спочатку звертався не за адресою, втрачав­ся час, обмежувалися строки роз­гляду. 

-  Сьогодні ж усі позовні за­яви ідуть до Вінницького місько­го суду і розглядаються в його межах.

    Також суддя Андрій Михайленко, йдучи на посаду голови новоствореного Вінницького міського суду, зазначив, що має твердий намір припинити ганебну прак­тику роботи суду як комерційної структури і зробити все можли­ве, щоб кожна людина знала, що вона може звернутись до суду по допомогу та отримати реальний захист своїх порушених прав і законних інтересів - незалежно від соціального статусу та май­нового стану.

-  Скільки суддів нині працює у Вінницькому міському суді та чи змінилось їхнє навантажен­ня?

        Наш новостворений суд став найбільшим в Україні міським судом. На даний час - 40 діючих суддів, згідно зі штатним розпи­сом передбачено 43 суддівських посади. Відбулась і деяка реор­ганізація апарату суду - створені відділи, на кожен із яких покла­дено відповідні завдання і функції. За 8 місяців роботи мі­ського суду після об’єднання роз­глянуто вже понад 5,5 тисячі кри­мінальних і близько 5 тисяч ци­вільних справ, більше 4 тисяч справ про адміністративні право­порушення і понад 600 справ ад­міністративного судочинства. В середньому на суддю припадає 60 справ на місяць. Це немале навантаження, але воно відсотків на 20-30 менше порівняно з по­передніми роками. Також у суді введено спеціалізацію суддів: певна частина суддів розглядає кримінальні справи, інша части­на - цивільні справи, є також судді-слідчі. Така спеціалізація дає змогу суддям краще дослі­дити ту чи іншу норму закону і підвищує якість судових рішень. Запроваджено також авторозподіл справ, і тепер справи між суд­дями розподіляє комп’ютер у випадковому порядку...

-  Чи вистачає в будівлі суду місця для такого великого об­сягу роботи?

-  Площі не вистачає, це наше проблемне питання. Перший по­верх суд поділяє з управлінням юстиції, більшість аудиторій пер­шого поверху займає Державна виконавча служба. У них чинні договори про оренду приміщен­ня, і ми поки що змушені тісни­тися. У деяких наших кабінетах на першому поверсі розташову­ється від 5 до 8 працівників. За­раз триває пошук іншого примі­щення для виконавчої служби, тоді ми зможемо розпочати ре­монт на першому поверсі, де пла­нуємо розмістити апарат суду, а другий і третій поверхи будуть займати суддівський корпус, зали судових засідань.

-  Які ще плануються кроки з модернізації роботи суду?

-  Є велика кількість планів, ча­стина з них уже на стадії реалі­зації. Плідно співпрацюємо з Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України у Вінницькій області, яке виділило кошти на придбання стелажів для великого архіву суду. Також виділено кошти на забезпечення комп’ютерною тех­нікою, на створення в суді режимно-секретного органу, формуван­ня якого вже на стадії завершен­ня. Велика дяка Вінницькій мі­ській раді, яка виділила кошти на ремонт приміщення суду. Адже адмінбудівля - це наше обличчя, вона розташована в центрі міста і є архітектурною пам’яткою.

    Голова суду також планує на першому поверсі праворуч зро­бити прозорий офіс, оснащений відповідною технікою, працівни­ки якого будуть більш ефектив­но співпрацювати з. громадянами. Бо на сьогодні є певна проблема: кабінети суду «розкидані», людям, особливо похилого віку, складно зорієнтуватись. Загалом, працю­ємо над належним забезпечен­ням громадян інформацією, над зміною етики поведінки праців­ників. Пріоритетом для Вінниць­кого міського суду є зміна став­лення працівників до відвідува­чів. Раніше була велика кількість скарг громадян на роботу суду, а на сьогодні, порівняно з попере­днім роком, кількість таких скарг зменшилась у 3-4 рази.

 

Спілкувався Юрій Сегеда