flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чому справи по військових-зрадниках "зависли" у судах?

27 грудня 2016, 16:42

 

 

У Вінницькому міському суді нині - 33 провадження, фігурантами яких є кримські військовослужбовці,
що перейшли на службу у військо окупанта

У Вінницькому міському суді нині на розгляді 33 кримінальних провадження за звинуваченням "державна зрада" (ст. 111 Кримінального кодексу), які слухаються заочно. Їх фігуранти - військові, що служили у Криму, а після анексії там служити і залишились, тільки тепер - у війську окупанта. Жодного вироку у цих провадженнях по державній зраді поки не винесено. І, як виявилося, така ситуація по усій Україні.

Одне з перших проваджень по державній зраді, які військова прокуратура Вінницького гарнізону передала до суду (ще у березні 2016-го), - справа підполковника Миколи Гавриша. Він колишній командир в/ч А1387, що базувалась у Джанкої. Крім того, що підполковник не прибув на континентальну Україну у вказаний пункт збору (до Вінниці), він разом із мером Джанкоя розповідав ще на той час українським військовим, що ті мають зробити вибір: залишитись на службі у Росії чи виїхати з Криму. Директива Міноборони та Генштабу України, яка зобов'язувала військових з Криму прибути на материкову частину України, датована 6 травня 2014 року. Але на цей час Микола Гавриш уже служив у війську окупанта. Включений у списки особового складу збройних сил Російської Федерації він ще 27 березня 2014 року (фактично через 10 днів після так званого референдуму - Авт.) у тому ж званні - підполковник. У розпорядженні "Міста" є наказ заступника міністра оборони РФ, відповідно до якого Гавриша М.М. призначають начальником авіаційної комендатури Чорноморського флоту, вказуючи - 19 тарифний розряд (визначає рівень зарплатні - Авт.). Загалом, цим документом і вказаними у ньому призначеннями формувалась нова, уже російська авіаційна комендатура ЧФ на базі української частини. Тож сподіваємося, що під час судового розгляду по Гавришу у матеріалах справи буде і цей наказ, який судді врахують.

Фігурант ще одного провадження по державній зраді - Сергій Валерійович Дубинцев, колишній командир дивізіону в/ч А1656, що базувалась у Севастополі. У мережі легко можна знайти новину про його кар'єрний ріст: "Новим командиром радіотехнічного полку військової частини 3007, розташованої в Астрахані дивізії протиповітряної оборони, став полковник Сергій Дубинцев". До речі, "полковника" він отримав достроково.

А от командир окремої частини ПВО у Феодосії Віталій Павлюченко залишився у Криму. Тепер він - начальник Феодосійського гарнізону. 9 травня 2015 року полковник уже збройних сил РФ Віталій Павлюченко приймав у Феодосії військовий парад і, як писали кримські сайти, "и зачитал распоряжение президента Российской Федерации, главнокомандующего вооруженными силами страны Владимира Путина "О проведении торжественных мероприятий, посвященных празднованию 70-летия Победы в Великой Отечественной Войне".
За словами військового прокурора Вінницького гарнізону Володимира Клепіковського, майже половина військових, які проходять у цих 33 справах по державній зраді, - старший офіцерський склад: майори, підполковники, полковники.

- Ситуація наступна - ці люди перейшли на бік окупаційних військ, а зараз підтримують боєготовність військ чужої держави. Хтось з них знімав прапори України, хтось давав накази впустити військових чужої держави на територію української військової частини, хтось - умовляв і агітував перейти на бік чужої держави. У кожній справі є свідчення військових, які залишились вірними присязі Україні, і вони вважають їх зрадниками, - розповідає Володимир Клепіковський. - По кожній справі ми уточняли, хто з військовослужбовців тієї чи іншої військової частини вийшов із території Криму, допитували їх, адже на їх очах те все відбувалось. Ці 33 кримінальних провадження ми передали до суду протягом 2016 року, деякі - ще на початку року. І виходить, що справи є, а вироків - немає.
У Вінницькому міському суді кажуть, що вже існують заочні вироки за створення терористичної групи чи організації та участь у них (стаття 258-3 КК України), проте заочного вироку за звинуваченням саме у державній зраді (стаття 111 КК) не винесено жодного в Україні. За словами голови суду Андрія Михайленка, причина - відсутність можливості заслухати в судовому засіданні самого підсудного, особливість слухання таких кримінальних проваджень та відсутність судової практики.

- Такі спеціальні кримінальні провадження слухаються за особливою процедурою і обов'язково колегіально. Спочатку слідчі судді дають дозвіл на проведення спеціального розслідування, а саме провадження слухається заочно (без підозрюваного, який переховується від органів слідства та суду або перебуває поза межами України), але обов'язково за участю його захисника. Відповідні зміни у законодавство були внесені у 2014 році. Але знову ж таки, обставини заочного засудження мають свою специфіку і на цей час відсутня судова практика щодо розгляду таких справ, як це все проводити. Усі говорять про заочний розгляд справи, але вироків за результатами такого розгляду ще ніхто в Україні не виносив. Має бути якась практика. Не знаю, може, хтось чекає, що у Вінницькому міському суді будуть перші "ластівки" по винесенню вироку заочно…

Судова практика, про яку говорить Андрій Михайленко - це не тільки вирок суду першої інстанції, це іще й рішення апеляційної та касаційної інстанцій. І що цікаво, такий шлях має пройти декілька справ. Тоді і буде практика, яку судді зможуть взяти за основу. А поки провадження у судах по військових-зрадниках "зависли". "Камікадзе" чи "першопрохідців" серед суддів теж поки не знайшлось.

Тим часом підполковник Гавриш отримав 2,5 року суворого режиму. На "новій батьківщині", за розтрату. Про це повідомила низка інтернет-видань у жовтні 2016 року. "Слідством і судом встановлено, що з грудня 2014 року по грудень 2015 року Гавриш незаконно звільнив підлеглого від виконання обов'язків з військової служби, приховав цей факт від вищого командування. Військовослужбовець повідомив офіцеру пін-код і передав банківську картку, на яку було перераховано як грошове забезпечення і матеріальну допомогу понад 300 тисяч рублів, якими Гавриш розпорядився на свій розсуд", - читаємо зокрема на сайті simferopol.newsbomb.ru.


Ірина ЖУК

Джерело  http://misto.vn.ua/news/item/id/9966