flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ ВІННИЦЬКОГО МІСЬКОГО СУДУ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДОННУ ІМ. ВАСИЛЯ СТУСА

09 лютого 2017, 11:18

          8 лютого 2017 року Вінницький міський суд Вінницької області в межах заходу «День відкритих дверей» приймав студентів першого-другого курсів юридичного факультету Донецького національного університету ім. Василя Стуса.

Зустріла гостей заступник керівника апарату Федорова Руслана Вікторівна, яка в розмові зі студентами зробила короткий екскурс в історію: розповіла про становлення Вінницького міського суду, про будову, в якій він розташований, про заплановані зміни за проектом провідних вінницьких архітекторів. Також усі учасники були ознайомлені із правилами перебування в суді та попрямували безпосередньо до приміщення суду.

В одному із залів судового засідання на гостей зустріла керівник апарату суду – Гудемчук Неля Йосипівна, яка ознайомила учасників заходу зі системою захисту свідків і потерпілих у справах  по викраденню людей, яку спеціально для суду облаштувала Міжнародна організація міграції, а також із загородженням, яке відокремлює обвинувачених (підсудних), засуджених від складу суду та присутніх, що відповідає європейським стандартам.

Цікавим моментом для майбутніх правників в межах організованого заходу стало відвідання відкритого судового засідання, в якому розглядалось клопотання прокурора стосовно продовження строку тримання під вартою обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого

ч. 3 ст. 185 ККУ.

 

Пізнавальною для майбутніх юристів стала розмова зі суддею-спікером Гайду Ганною Володимирівною. Бесіда була побудована у формі діалогу: студенти активно ставили питання, суддя радо на них відповідала. Зокрема, Ганна Володимирівна, як суддя, до компетенції якої віднесено розгляд кримінальних проваджень, поділилась власним досвідом розгляду резонансних справ, розповіла про зміни в чинному законодавстві та те, як вони впливають на роботу судді. Наприкінці розмови суддя закликала студентів ретельно вивчати та неухильно дотримуватися законів, адже в сучасному світі це необхідність для кожної свідомої людини, а для юристів – особливо.

Наступним кроком стала зустріч із начальником відділу ведення архівних справ Островською Інною Вікторівною, яка ознайомила студентів зі специфікою роботи відділу, який вона очолює: повідомила, хто і як може замовити копію рішення, який порядок надання інформації, як відбувається знищення справ, строк зберігання яких закінчився. Також зауважила, що в архіві Вінницького міського суду зберігається понад 1 мільйон справ, найстаріші рішення у справах, які зберігаються в архіві, датовані 1944 роком, а найбільша за обсягом справа налічує 42 томи.

Після цього студенти мали можливість відвідати відділи апарату суду та побачити роботу працівників. Зокрема, завітали до відділу узагальнення судової практики, аналітично-статистичної роботи та надання інформаційних послуг,  де начальник відділу, Ісаков Тарас Михайлович, розповів про порядок формування статистичних звітів та порядок надання інформації, яка стосується розгляду справ у Вінницькому міському суді.

Потому відвідали відділ прийому та реєстрації (канцелярії), начальник якого, Калкутіна Мар’яна Сергіївна, пояснила майбутнім правникам як  приймається та реєструється вхідна кореспонденція суду. Окрім цього, був продемонстрований процес автоматичного розподілу справ.

Крім того, в межах відвідання відділів апарату суду гостям було представлено сучасний зал судового засідання для маломобільних верств населення.

Наприкінці заходу заступник керівника апарату Руслана Вікторівна подякувала всім учасникам заходу за увагу, активність та щиру зацікавленість в очах, а студенти, в свою чергу, – за можливість побачити функціонування одного з найбільших судів України зсередини.