flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В день відкритих дверей 26 травня 2015 року до Вінницького міського суду завітали учні гуманітарної гімназії №1

26 травня 2015, 17:34

  

26 травня 2015 року до Вінницького міського суду Вінницької області завітали учні 9-Г класу гуманітарної гімназії з поглибленим вивченням іноземних мов №1 ім. М.Пирогова Вінницької міської ради. День відкритих дверей у суді стає традиційним заходом, спрямованим на покращення довіри підростаючого покоління до судової системи, підвищення рівня освіти та ознайомлення з принципами судочинства.

Розпочалась оглядова екскурсія з розповіді керівника апарату суду Нелі Гудемчук та її заступника Руслани Федорової про історію суду, будівля якого була спроектована видатним міським архітектором Григорієм Артиновим та зведена у 1910−1912 роках. Також дітям розповіли про структуру судочинства України та про роботу усіх відділів суду. Представники судової міліції провели короткий інструктаж з правил поведінки у суді, ознайомили з функціями спецпідрозділу судової міліції  «Грифон» та показали як пропускають людей до суду через металодетектор.  

 

 

Школярі побували у залі судових засідань, де мали змогу поспілкуватися із заступником голови суду суддею Ганною Гайду та отримати кваліфіковані відповіді на всі цікаві для себе питання. Школярам розповіли про функції секретаря судового засідання і помічника судді та показали як працює програма технічного фіксування судового процесу.  Діти були враженісучасними технологіями судових засідань в режимі відеоконференцій, де за допомогою спеціальної апаратури проводиться позавізуальне опитування свідків та потерпілих. Таке обладнання встановлене лише у шести судах України, у томі числі і у Вінницькому міському суді. 

 

 

 

 

 

 

Заступник керівника апарату Інна Рабчинська ознайомила учнів з роботою відділу прийому та реєстрації, розповіла про порядок прийому та опрацювання матеріалів, які надходять до суду та продемонструвала роботу програми автоматичного розподілу справ між суддями. 

 

Зайшовши до одного з приміщень архіву суду, учні ніби потрапили до лабіринту, де зі всіх сторін на поличках зберігаюся судові справи, яких налічується близько 1 мільйона. Школярі мали змогу побачити одну з найстаріших судових справ, з тих які перебувають на зберігання в архіві суду, провадження у якій закінчено ще у 1941 році

 

 Юним гостям дуже сподобалась екскурсія храмом правосуддя. Вони подякували керівництву суду та висловили побажання якомога частіше проводити подібні заходи. А дехто з школярів навіть задумався про професію юриста, адже саме зараз вони стоять перед вибором майбутньої професії.