flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький міський суд відчинив свої двері для школярів десятих класів школи-ліцею № 7 та школи № 21

26 травня 2015, 17:25

  22 травня 2015 року учні десятих класів загальноосвітніх школи-ліцею № 7 та школи № 21-ї Вінницької міської ради відвідали Вінницький міський суд Вінницької області. Захід відбувся у рамках Дня відкритих дверей, який спрямований на вдосконалення системи правової освіти підростаючого покоління, набуття ним необхідного рівня правових знань, формування поваги до права, а також на ознайомлення з структурою суду та його роботою.

Юних гостей, які зараз за програмою вивчають правознавство, зустріли керівник апарату суду Неля Гудемчук тазаступник керівника апарату суду  Руслана Федорова, які розповіли про історію Вінницького міського суду та про роботу його апарату, а також про судочинство України в цілому. Після чого представники судової міліції командир роти Руслан Чепурко та виконуючий обов’язки заступника командира Олександр Савчук провели короткий інструктаж з правил поведінки у суді та ознайомили з функціями спецпідрозділу судової міліції  «Грифон».

Пізнавальним було відвідування відділу прийому та реєстрації, де заступник керівника апарату Інна Рабчинська розповіла юним гостям про порядок прийому та опрацювання матеріалів, які надходять до суду та продемонструвала як автоматично розподіляються справи між суддями.

 

Вражені були учні величезним архівом суду, в якому зберігаються близько 1 000 000 судових справ, найстаріші з яких ще з 1941 року.

 

Дуже цікавою для школярів була участь у відкритому судовому засіданні щодо розгляду справи незаконного розповсюдження наркотичних речовин, головуючим суддею якого була заступник голови суду Ганна Гайду. Перед його початком їх ознайомили з правами та обов’язками учасників процесу, функціями секретаря судового засідання і судового розпорядника та показали як працює програма технічного фіксування судового процесу. Крім того, учням продемонстрували роботу спеціальної апаратури для проведення позавізуального опитування свідків та потерпілих.

 

Також діти мали змогу поспілкуватися з суддею, який здійснює кримінальні провадження щодо неповнолітніх - заступником голови суду Ярославом Іванченком. У розмові зі старшокласниками він наголосив на темі кримінальної відповідальності неповнолітніх, наголошуючи на тому, що з законом потрібно дружити, а не порушувати його. Адже судимість — це пляма на все життя. Тому не варто ставати на хибний шлях, зійти з якого потім дуже важко. Суддя також відповів на всі питання, які цікавили дітей.

Школярі залишали стіни суду задоволені та сповнені вражень, а також пообіцяли задуматися над пропозицією керівника апарату в майбутньому приєднатися до когорти юристів, працюючих в суді.