flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РЕФОРМУВАННЯ В СФЕРІ ЮСТИЦІЇ – КРОК ДО ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА

28 лютого 2017, 17:18

   «Реформування в сфері юстиції – крок до верховенства права» – такою була тема публічної дискусії, в якій 24 лютого 2017 року взяла участь заступник керівника апарату Вінницького міського суду Вінницької області Руслана Федорова.

  

Дискусія була організована в рамках проекту, спрямованого на зміцнення потенціалу громадянського суспільства в регіонах України заради демократичних змін, що впроваджується Democracy Reporting International (Офіс зі сприяння демократії – незалежна, міжнародна, неприбуткова організація з головним офісом у Берліні, яка з 2014 р. здійснює моніторинг політичних реформ та підтримку розвитку громадянського суспільства в Україні – прим. ред. ) у співпраці з Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Відкрила захід Мар’яна Кузьо, координатор проекту в Україні, із вітальним словом від Офісу зі сприяння демократії (DRI).

Під час публічної дискусії було обговорено чимало питань, які умовно можна поділити на два блоки: «Реформування сектору юстиції» та «Доступ до правосуддя».

В межах першого блоку перед учасниками дискусії виступив заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов. Сергій Ігорович зробив загальний огляд питань, що стосуються реформування сектору юстиції: чи обмежується реформа правосуддя лише судами? Яку роль відіграє Міністерство юстиції у реформі правосуддя та інших політичних реформах? Що передбачено для покращення виконання судових рішень?

Крім того, доповідач ознайомив присутніх із першими досягненнями та викликами у процесі реформування юстиції та розповів про  пенітенціарну система України та європейські стандарти.

В другій частині дискусії обговорювали питання, що стосуються доступу до правосуддя. Зокрема, було розглянуто наступні аспекти: чи дозволить конкурс, що триває, набрати чесних та професійних суддів до Верховного Суду? Як проходить конкурс зсередини, які виклики виникають перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Громадською радою доброчесності та Вищою радою правосуддя? Як зміниться доступ до правосуддя за новими конституційними положеннями у сфері судочинства? Як судова реформа впливає на якісне та кількісне кадрове забезпечення у судах Вінниці та області? Як вплине адвокатська монополія на реалізацію права на справедливий суд?

Огляд цих та інших дотичних питань зробили Роман Марусенко (к.ю.н., член Громадянської ради доброчесності) та Наталія Соколенко (заступниця голови ГО «Громадське радіо», член Громадянської ради доброчесності).

Разом з тим, перед учасниками заходу виступили суддя Апеляційного суду Вінницької області Анатолій Кривошея з питанням про місцеве правосуддя в загальному ракурсі та голова відділення Асоціації правників України Назар Мартинюк.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області