flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловіка, який організовував незаконне переправлення через кордон взято під варту

20 квітня 2024, 15:30
У ВМС ВО розглянуто клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.189, ч. 3 ст. 332 КК України.
ㅤ⠀⠀ ⠀
Судом встановлено, що підозрюваний, володіючи інформацією про способи та порядок здійснення охорони державного кордону України, підшукав громадянина України, який діяв під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту та який з метою ухилення від призову за мобілізацією, мав намір виїхати за межі території України поза пунктом пропуску через державний кордон та повідомив, що за грошову винагороду у розмірі 10000 доларів США може організувати його незаконне переправлення через державний кордон України. Так, 19 квітня 2024 року, обвинувачений діючи заздалегідь розробленого плану, отримавши завдаток від чоловіка в сумі 1000 доларів США, разом із спільником автомобілем почали рух в напрямку Закарпатської області. В подальшому, його було затримано працівниками правоохоронних органів.
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
ㅤ⠀⠀ ⠀⠀
За результатами судового розгляду, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави у розмірі 242 240 грн.
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
ㅤ⠀⠀ ⠀⠀
Наразі тривають слідчі дії.
ㅤ⠀⠀ ⠀⠀
Довідково:
ч. 4 ст.189 КК України – Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -
карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.
ч. 3 ст.332 КК України – Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, -
караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області