flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голову однієї з територіальних громад Вінничини взято під варту

21 березня 2024, 16:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області розглянуто клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для голови однієї з територіальних громад Вінничини, який підозрюється у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.
Судом встановлено, що підозрюваного у 2020 році було обрано головою однієї із селищних об'єднаних територіальних громад Вінничини. Будучи службовою особою, за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження видав завідомо неправдивий офіційний документ, та здійснив розтрату бюджетних коштів.
Так, у 2021 році селищною радою у електронній системі публічних закупівель на веб-порталі Уповноваженого органу, оприлюднено інформацію щодо планування процедури закупівлі легкового автомобіля, очікувана вартість предмета закупівлі 500 000 грн, процедура закупівлі - електронні торги, у звʼязку із чим відображено чотири тендерні пропозиції. Первинна та дві наступні тендерні пропозиції відмінено, а четверту - було зареєстровано та цього ж дня на сайті Уповноваженого органу оприлюднено протокол переговорів, відповідно до якого за результатами переговорів прийнято рішення про намір укласти договір про закупівлю транспортного засобу загальною вартістю 500 000 грн. Надалі, підозрюваний, достовірно знаючи, що автомобіль до селищної ради у офіційне користування чи розпорядження не перейшов, шляхом засвідчення власним підписом і печаткою видав складені документи, в яких зазначено неправдиві відомості про те, що селищною радою отримано автомобіль.
Надалі, голова селищної ради, будучи наділений повноваженнями щодо чужого майна, яке перебуває у його віданні, підписав платіжне доручення, на підставі якого селищною радою з реєстраційного рахунку перераховано на розрахунковий рахунок ТОВ грошові кошти в сумі 500 000 грн.
Внаслідок вищезазначених злочинних дій було завдано селищній раді матеріальної шкоди на суму 500 000 грн.
За результатами судового розгляду, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави у сумі 242 240 грн.
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ч. 4 ст. 191 КК України – Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, якщо вони вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, (караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).
ч. 1 ст. 366 КК України – Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів (караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області