flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок чоловікові, який обвинувачується у шахрайстві та вимаганні хабаря

21 березня 2024, 12:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області проголошено вирок чоловікові, який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 190 КК України.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀
Судом встановлено, що обвинувачений, впродовж часу з 23.12.2019 по 30.01.2020, за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та іншими невстановленими особами, підбурили чоловіка до надання неправомірної вигоди в розмірі 650 доларів США. Вказані кошти чоловік мав надати ніби за не притягнення його до кримінальної відповідальності службовій особі, яка займає відповідальне становище – слідчому. Згідно з досягнутою домовленістю, чоловік зазначені вище грошові кошти мав передати обвинуваченому, а той в свою чергу – особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, для подальшої передачі слідчому. При цьому, наміру передавати будь-кому кошти у сумі 650 доларів США ані обвинувачений ані особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження не мала.
Таким чином, обвинувачений та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, зловживаючи довірою потерпілого та вводячи його в оману отримали грошові кошти у сумі 650 доларів США. Після цього, обвинувачений був затриманий працівниками правоохоронних органів.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Допитаний в судовому засіданні свою вину в інкримінованому йому злочині не визнав, однак відмовився надавати показання.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
За результатами судового розгляду, суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 190 КК України та призначив йому покарання у виді 4 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна в дохід держави.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀ㅤ
Наразі, вирок ще не набрав законної сили.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀
ㅤ ⠀⠀⠀⠀⠀
Довідково:
ч. 3 ст. 369 КК України – Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, вчинені повторно, якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб, (караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої).
ч. 2 ст. 190 КК України – Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, (карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області