flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок трьом чоловікам, які обвинувачуються у грабежі, розбої та умисному вбивстві

20 березня 2024, 11:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області проголошено вирок трьом чоловікам, один із яких обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 186, ч. 4 ст. 187, п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України та два інші обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 187 КК України.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀
Судом встановлено, що 22.02.2022, обвинувачені, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, за попередньою змовою групою осіб, здійснили напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із застосуванням насильства, що є небезпечним для життя та здоров'я потерпілого. Так, реалізуючи попередньо обговорений план, спільники, застосовуючи газовий балон дратівливої дії, що спричинило потерпілому легкі тілесні ушкодження, заволоділи мобільним телефоном та грошовими коштами чоловіка. Надалі, обвинувачені зникли з місця вчинення злочину та розпорядились викраденим майном на власний розсуд.
Після чого, продовжуючи свою злочинну діяльність, обвинувачені вирушили до місцевого кафе, де помітивши чоловіка вирішили заволодіти його майном шляхом застосування насильства. В ході реалізації розробленого плану, відійшовши з потерпілим до безлюдного місця, обвинувачені почали завдавати йому тілесних ушкоджень та в подальшому один з обвинувачених, діставши ножа, почав наносити ним удари в область живота, грудей, спини потерпілого. Від отриманих множинних колото-різаних поранень та ушкоджень внутрішніх органів, а також масивної кровотечі, настала смерть потерпілого. Після чого обвинувачені, місце злочину покинули та розпорядились викраденим майном на власний розсуд.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀
Допитані обвинувачені в судовому засіданні свою вину в інкримінованому їм злочині визнали частково.
ㅤ⠀⠀⠀⠀⠀
За результатами судового розгляду суд визнав винним одного з обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 186, ч. 4 ст. 187, п. 6 ч. 2 ст. 115 та призначив йому покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна належного на праві власності, та двом іншим обвинуваченим у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 187 КК України призначив покарання у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна належного на праві власності кожному.
ㅤ ⠀⠀⠀⠀⠀
Довідково:
ч. 2 ст. 186 КК України Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб, (карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років).
ч. 4 ст. 187 КК України – Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, (карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна).
п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України – Умисне вбивство з корисливих мотивів (карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна у випадку, передбаченому пунктом 6 частини другої цієї статті).
ч. 2 ст. 187 КК України - Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм, (карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років із конфіскацією майна).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області