flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту двох чоловіків, які організовували незаконне переправлення через державний кордон

14 лютого 2024, 17:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області відбулись судові засідання, в яких були розглянуті клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжних заходів двом чоловікам, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.
⠀⠀
З матеріалів клопотань сторони обвинувачення стало відомо, що підозрювані, усвідомлюючи існування обмежень щодо виїзду за кордон громадян України чоловічої статі призовного віку на період дії воєнного стану, за попередньою змовою, з мешканцем прикордонного регіону, організували незаконне переправлення чоловіків через державний кордон. Так, один із підозрюваних, за допомогою мобільного терміналу узгодили із двома чоловіками, які бажали незаконно виїхати за межі території України, умови незаконного переправлення їх через державний кордон та те, що 12.07.2023 у Могилів-Подільському їх зустріне мешканець прикордонного регіону та переправить через державний кордон України на територію Республіки Молдова з відмітками в паспортах про офіційний перетин кордону за грошову винагороду у розмірі 6 500 доларів США за одну особу. Після цього, один із підозрюваних зустрівся із чоловіками, під час зустрічі сіли до автомобіля, який в подальшому повіз їх в напрямку заздалегідь обумовленого місця здійснення незаконного переправлення через державний кордон України до Республіки Молдова, а саме до берега річки Дністер, Могилів-Подільського району, Вінницької області, де вказані особи здійснили незаконне переправлення на територію Республіки Молдова. Окрім того, чоловік, який будучи мешканцем прикордонного регіону, за попередньою змовою з підозрюваними, повторно організували незаконне переправлення громадян України через державний кордон України на територію Республіки Молдова, за грошову винагороду у розмірі 6 500 доларів США за одну особу. Так, зустрівшись із чоловіками, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту та бажали незаконно виїхати за межі України, в ході розмови під час зустрічі, підозрюваний надав інструкції щодо подальших дій та мав завезти їх на своєму автомобілі в напрямку заздалегідь обумовленого місця здійснення незаконного переправлення через державний кордон України до Республіки Молдова, та отримав від чоловіків, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту, в якості оплати за послуги незаконного переправлення через державний кордон України імітаційні грошові кошти під виглядом 13 000 доларів США, але незаконне переправлення зазначених осіб здійснити не зміг, оскільки був затриманий працівниками правоохоронних органів.
При обранні запобіжного заходу слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та визначив заставу у сумі 242 240,00 грн.
Наразі тривають слідчі дії.
⠀⠀
Довідково:
ч. 3 ст. 332 КК України – Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів (караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області