flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок чоловікові, який обвинувачується у розбійному нападі

12 лютого 2024, 11:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області проголошено вирок чоловікові, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 15, п. 9 ч. 2 ст. 115 КК України.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
З вироку стало відомо, що обвинувачений, упродовж тривалого часу, не маючи постійного джерела доходу, з метою незаконного збагачення, перебуваючи 24.07.2023 в секції будинку, що у м. Вінниця, підійшов до приміщення квартири вищевказаного будинку та подзвонив у дзвінок, після чого йому відчинила двері жінка. В цей час, обвинувачений, використовуючи заздалегідь підготовлений ним пневматичний пістолет, направив його в бік жінки та увійшов до квартири, зачинивши із середини за собою вхідні двері. Перебуваючи всередині квартири, обвинувачений висловлюючи погрози із застосування зброї та фізичного насильства до жінки, наказав їй передати йому грошові кошти в розмірі 10000 грн, жінка повідомила, що таких коштів немає та не знає про наявність будь-яких цінних речей у даній квартирі, оскільки працює нянею та доглядає за 11-ти місячною дитиною, матір’ю якої є орендарка цієї квартири. Після цього, обвинувачений перемістився з жінкою до кухонної кімнати та не отримавши від неї грошових коштів, відібрав у неї мобільний телефон. У подальшому, обвинувачений, тримаючи у руці вищевказаний пневматичний пістолет, почав оглядати приміщення квартири на наявність цінних речей, де у тумбочці в спальній кімнаті знайшов одну пару жіночих сережок з підвісками та камінням із золота, які залишив при собі. Своїми злочинними діями обвинувачений заподіяв потерпілій матеріальної шкоди на суму 8517,23 грн та потерпілій, яка працює нянею матеріальної шкоди на суму 14330 грн. Окрім цього, обвинувачений, взяв з кухонного приміщення до рук кухонний ніж та наказав жінці йти до 11-місячної дитини, яка знаходилася у спальній кімнаті. В той час коли потерпіла підійшла до дверей спальної кімнати та була повернута спиною до обвинуваченого, тримаючи у своїй правій руці кухонний ніж, наніс три удари ножем у спину. Після нанесення третього удару, потерпіла впала на підлогу, після чого обвинувачений побачивши, що від останнього удару ніж залишився у спині, усвідомлюючи, що остання лежить на підлозі в безпорадному стані, наніс ще декілька ударів своєю ногою в ділянку обличчя потерпілій., після яких остання втратила свідомість. В подальшому, обвинувачений, вважаючи, що виконав усі дії, необхідні для доведення злочину до кінця, а саме смерті потерпілої, залишив місце вчинення злочину, однак наслідки у вигляді смерті останньої не настали завдяки наданню їй своєчасної медичної допомоги, тобто злочин не було закінчено з причин, що не залежали від його волі.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Допитаний в судовому засіданні свою вину в інкримінованому йому злочині визнав повністю.
⠀⠀⠀⠀⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 15, п. 9 ч. 2 ст. 115 КК України та призначив йому покарання у виді 13 років позбавлення волі.
⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀
Довідково:
п. 9 ч. 2 ст. 115 КК України – Умисне вбивство, з метою приховати інше кримінальне правопорушення або полегшити його вчинення, карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна у випадку, передбаченому пунктом 6 частини другої цієї статті.
ч. 4 ст. 187 КК України – Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, (карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області