flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Атестація суддів може затягнутись на 6 років - голова ВС

00 0000, 00:00

 Атестація суддів може стати для них повторним кваліфіспитом. До того ж сьогодні не виключений політичний вплив на оцінку професійного рівня володаря мантії.

 

Про це в інтерв’ю «Судебно-юридической газете» розповів Голова Верховного Суду Ярослав Романюк, відповідаючи на запитання про зауваження та пропозиції «верховників» до законопроекту «Про забезпечення права на справедливий суд» (№1656).

 

«Сама по собі атестація — явище позитивне. Суддя повинен постійно працювати над собою й удосконалюватися як професіонал. За ідеальних умов атестація дозволила б виявити прогалини й недоліки в роботі представників судової влади та підготовці суддів. Проте це в ідеалі. У наших же реаліях передбачувана атестація може перейти у форму повторного кваліфікаційного іспиту для суддів, а це суперечить усім європейським стандартам. Тим більше що існує реальна можливість політичного впливу на цей процес», — відзначив Я.Романюк.

 

За його словами, запропонована формула проведення атестації одним органом обіцяє затягування цього процесу на 5—6 років, адже потрібно буде атестувати близько 9 тис. суддів. «Ми пропонуємо створити регіональні комісії (за зразком Вищої кваліфікаційної комісії суддів), до складу яких увійшли б представники не тільки суддівського корпусу, а й громадськості — учені, адвокати та ін. Це дозволило б значно скоротити часові рамки атестації. При цьому необхідно на законодавчому рівні закріпити конкретні критерії й умови її проведення, а в запропонованих законопроектах їх просто немає», — вважає Голова ВС.

 

До того ж «верховники» пропонують відновити у кваліфікаційних класах тих суддів, які мали їх до 2010 р., оскільки повторно проводити для них атестаційні процедури необгрунтовано. «У зв’язку із цим ми пропонуємо доповнити ст.85 законопроекту положеннями про підстави й порядок підтвердження та відновлення судді в займаному ним раніше кваліфікаційному класі, а також про наслідки непідтвердження такого», — підкреслив Я.Романюк.