flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Серед суддів проведуть опитування стосовно практики ЄСПЛ

23 вересня 2014, 17:32

 В Україні буде запроваджено комплексне навчання спрямоване на застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів місцевих загальних судів, адміністративних, господарських судів та інших фахівців у галузі права.

 
Це відбудеться в рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» (далі – Проект), повідомляє „ЗіБ” з посиланням на ВАСУ.
Проект впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках реалізації програми «Верховенство права і права людини». Фінансову підтримку надає Уряд Канади.  Термін реалізації проекту – 4 роки (до грудня 2017 року). Партнерами проекту є Верховний Суд України, Вищий адміністративний суд України та Національна школа суддів України. Мета проекту – зміцнення захисту прав людини при здійсненні
правосуддя в Україні.
У рамках проекту буде запроваджено комплексне навчання спрямоване на застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики  Європейського суду з прав людини для суддів місцевих загальних судів, адміністративних, господарських судів та інших фахівців у галузі права. Заходи Проекту сприятимуть зміцненню спроможності громадянського суспільства України здійснювати моніторинг судового процесу та моніторинг застосування Конвенції та практики Суду національними судами. Буде інституціоналізовано навчальні курси та програми, створено мережу експертів установами, що відповідають за навчання суддів.
У рамках проекту проводитимуться опитування з метою виявлення прогалин у знаннях і визначення потреб цільової аудиторії - суддів місцевих та адміністративних судів. На основі результатів дослідження будуть випущені публікації, засоби онлайн-навчання, а також проведені навчальні курси.
Під час виступу на конференції Голова ВАСУ Олександр Нечитайло зазначив, що дляадміністративних судів України питання урахування національними судами судової практики Європейського суду та забезпечення доступу до неї є важливим, адже, відповідно до частини другої статті 8 Кодексу адміністративного судочинства України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.
«Як відомо, судді українських судів мають достатньо можливостей для ознайомлення з практикою Європейського суду з прав людини щодо України, але через мовний бар’єр стикаються з проблемою вивчення практики Суду щодо інших країн. В той же час для вірного застосування положень Конвенції необхідно орієнтуватися в правових позиціях Суду, мати уявлення як розвивається його практика. Тому ми сподіваємося, що в рамках нашого проекту буде можливість видання збірників судових рішень Європейського суду з прав людини та необхідних роз‘яснень з урахуванням потреб кожної юрисдикції», - сказав Голова ВАСУ.
Він також звернув увагу, що по роботі судів
громадяни формують своє ставлення до влади і держави в цілому: справедливе судове рішення – значить, і держава справедлива. «Ми всі занепокоєні подіями, які призвели до втрати довіри до судової системи. З цієї непростої ситуації ми можемо вийти лише спільними зусиллями. Для забезпечення міжнародних стандартів відкритості судової системи в державі  українські суди повинні пройти шлях становлення відкритої, прозорої для суспільства судової системи», - наголосив О.Нечитайло.
Джерело: Закон і бізнес