flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Держреєстри майнових прав повинні бути відкритими, - П.Петренко

08 вересня 2014, 10:57
Міністерство юстиції та уряд однозначно виступають за відкриття даних майнових реєстрів. Про це під час круглого столу в рамках першого державного хакатону «Держ-хак 2014» повідомив Міністр юстиції Павло Петренко. 
«Мін'юст і уряд мають спільну та однозначну позицію з цього питання - реєстри мають бути відкритими. Переконаний, що і наступний склад буде мати таку ж позицію. Тому у мене немає сумнівів, що відповідний закон буде прийнятий », - зазначив глава Мін'юсту. 
За його словами, зараз завданням Мін'юсту є забезпечення публічності реєстрів і захист системи від внесення неправдивої інформації. 
«Будь-який громадянин повинен отримати можливість дізнатися про об'єкт нерухомості, про бізнес, про підприємства з публічного реєстру. Тільки так можна дати поштовх до залучення інвестицій в українську економіку та притягнути до відповідальності тих, хто неправомірні доходи », - підкреслив Міністр юстиції. 
На переконання міністра, противниками відкриття реєстрів є лише особи, які приховують своє реальне майнове становище і свої реальні доходи. 
«Після відкриття реєстрів цього зробити не вдасться. Українське суспільство вимагає відкритості, щоб за закритими реєстрами не ховалися держслужбовці, за декларацією біднішими церковної миші, а живуть в будинках вартістю в кілька мільйонів доларів », - зазначив Павло Петренко. 
Він також зазначив, що закритість реєстрів породила чорний ринок, на якому можна придбати будь-які дані. 
За його словами, свого часу в Грузії, яка забезпечила вільний доступ до реєстрів кілька років тому, також було багато побоювань. Однак, з часом практика довела їх безпідставність. 
«У Грузії також велися дискусії з проблем, які можуть виникнути після відкриття доступу. Грузія, як і Україна зараз, в період відкриття реєстрів перебувала під атаками зовнішнього агресора. Скептики тоді також говорили, що після відкриття почнуть масово з'являтися випадки зловживань і махінацій. Але через рік використання відкритих реєстрів, за статистикою, яку вели місцеві правоохоронні органи, кількість махінацій зменшилася в рази», - зазначив Павло Петренко.
Джерело: юридична практика