flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСУ зробив правовий висновок у справі про стягнення заборгованості за договором позики

04 вересня 2014, 14:26

 Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 3 вересня 2014 прийняв постанову по справі № 6-100цс14, предметом якого була суперечка про стягнення заборгованості за договором позики. Про це повідомляє прес-служба ВСУ. 

Суд зробив правовий висновок про те, що за правилами п. 1 ч. 2 ст. 258 ГК України період, за який нараховується пеня за прострочення виконання зобов'язання не може перевищувати одного року. Виходячи з правової природи пені, яка нараховується за кожний день прострочення, право на позов про стягнення пені за кожний окремий день виникає щодня на відповідну суму, а позовна давність за позовом про стягнення пені відповідно до статті 253 ГК України обчислюється по кожному дню, за який нараховується пеня, окремо, починаючи з дня, коли кредитор дізнався або повинен був дізнатися про порушення права. 
Частиною третьою статті 551 ЦК України, зокрема, передбачено, що розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків. 
Отже, частина третя статті 551 ГК України з урахуванням положень статті 3 ГК України щодо загальних принципів цивільного законодавства і частини четвертої статті 10 ЦПК України щодо обов'язку суду сприяти сторонам у здійсненні їх прав дає право суду зменшити розмір неустойки за умови, що він значно перевищує розмір збитків.
Джерело: судово-юридична газета