flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени РСУ обговорили питання посилення ролі суддівського самоврядування в Україні

04 вересня 2014, 14:20

 4 вересня 2014 розпочався другий день семінару на тему «Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні», в якому беруть участь представники Ради суддів України попередньою та новою каденцій, а також іноземні експерти. Захід розділено на 8 секцій. 

У першій секції (3 вересня) обговорювалася важливість забезпечення наступності в діяльності РСУ і потреба формування та підтримки інституційної пам'яті з тим, що б досягнення і розпочаті ініціативи не зникли із зміною складу РСУ. Члени РСУ попередніх років поділилися своїм досвідом роботи в складі вищого органу суддівського самоврядування щодо викликів сучасності та шляхів вирішення ряду проблем. 
Друга секція була присвячена розгляду елементів суддівської незалежності та факторів впливу на неї. Також учасники обговорили особливості суддівського самоврядування, як однієї з ключових гарантій незалежності суддів. Доповідачі звернули увагу на потенційні загрози суддівської незалежності і коло повноважень органів суддівського самоврядування щодо їх усунення. 
Під час третин секції були розглянуті актуальні питання про способи формування та впровадження органами суддівського самоврядування ефективної комунікаційної політик, як фактора підвищення рівня довіри до судової влади. Учасники обговорили проблемні питання, пов'язані із зовнішньою і внутрішньою комунікацією судів. 
Четверта секція стосувалася судової етики. Були розглянуті питання популяризації в суддівському співтоваристві положень Кодексу суддівської етики та Правил поведінки працівників суду з метою підвищення суспільної довіри до судової влади в Україні. 
Під час п'ятої секції (вже 4 вересня) учасники заходу були проінформовані про розробку проекту системи оцінки якості роботи судів в Україні. Також обговорювалися питання застосування показників ефективності роботи суду для прийняття управлінських рішень, а також важливість і доцільність проведення опитування відвідувачів суду в якості зовнішньої оцінки його роботи. 
Далі присутнім належить обговорити питання бюджету, підвищення ефективності роботи судів за рахунок використання інформаційних технологій та пріоритети діяльності РСУ.
Джерело: судово-юридична газета