flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Броня для Феміди

01 вересня 2014, 13:12

 Призов на військову службу суддів і працівників апарату може призвести до обмеження конституційного права громадян України на судовий захист. До такого висновку дійшла Рада суддів України, прийнявши рішення від 08.08.2014 №15, текст якого друкує "Закон і Бізнес".

Рада суддів України

Рішення

8 серпня 2014 року м.Київ №15

Щодо мобілізації суддів 
та працівників апарату судів

Указом Президента від 21.07.2014 №607 «Про часткову мобілізацію», затвердженим законом від 22.07.2014, оголошено проведення часткової мобілізації.

Відповідно до ст.65 Конституції захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України.

У зв’язку із зазначеним суддям та працівникам апарату судів надходять повістки з військових комісаріатів щодо призову на військову службу за частковою мобілізацією.

У той самий час Основним Законом передбачено, що права та свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (ст.55). Таке право не може бути обмежено в умовах воєнного або надзвичайного стану (ст.64).

Призов на військову службу під час часткової мобілізації суддів та працівників апарату судів може призвести до обмеження конституційного права громадян України на судовий захист.

Вибуття судді, який розглядає справу, матиме наслідком його заміну та розгляд відповідної справи спочатку (ст.26 Кодексу адміністративного судочинства, ст.159 Цивільного процесуального кодексу, ст.319 Кримінального процесуального кодексу), що, у свою чергу, призведе до затягування строків судового розгляду.

Зменшення кількості працюючих суддів також призведе до збільшення навантаження на інших суддів суду, що може негативно вплинути на якість правосуддя.

Подібні наслідки матиме й вибуття працівників апарату судів. А відсутність секретарів судових засідань узагалі унеможливить подальший судовий розгляд справ будь-якої спеціалізованої юрисдикції.

Законом «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» визначено категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, однак працівники судів до кола таких осіб не входять.

Статтею 24 згаданого вище закону передбачено, що з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів в особливий період здійснюється бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі в мирний і воєнний час.

Заброньовані військовозобов’язані також не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Разом з тим визначена процедура бронювання військовозобов’язаних не дозволяє терміново вирішити питання щодо оформлення відстрочок від призову та зарахування на спеціальний військовий облік суддів та працівників апаратів судів. А відповідно до п.60 Інструкції щодо бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та воєнного часу, затвердженої постановою Міжвідомчої комісії з питань бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та воєнного часу від 22.05.96 №1, з першого дня мобілізації зупиняється бронювання військовозобов’язаних, які підлягали бронюванню в мирний час, але з якихось причин не були заброньовані в терміни, встановлені даною інструкцією.

Однак слід ураховувати, що деякі судді та працівники апарату судів не могли бути заброньованими до видання указу Президента від 21.07.2014 №607 «Про часткову мобілізацію» через досягнення граничного віку перебування в запасі. Проте після прий­няття Верховною Радою 22.07.2014 закону «Про внесення змін до ст.28 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» та збільшення граничного віку перебування в запасі такі особи можуть бути призвані за мобілізацією.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови Ради суддів В.Сімоненко щодо мобілізації суддів та працівників апарату судів, на підставі вищевикладеного з метою недопущення порушення права громадян України на справедливий суд, забезпечення високої ефективності правосуддя, відповідно до закону «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», закону «Про військовий обов’язок і військову службу», ст.113, ч.5 ст.127 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про Раду суддів України, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16.09.2010 (у редакції, затвердженій ХІІ позачерговим з’їздом суддів 20.06.2014), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

Звернутися до Кабінету Міністрів з проханням про бронювання під час мобілізації військовозобов’язаних суддів та працівників апарату судів, які безпосередньо пов’язані зі здійсненням правосуддя.

Голова Ради В.СІМОНЕНКО