flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарій просить тимчасову спецкомісію перевірити 42 судді, які розглядали справи учасників Евромайдана

29 серпня 2014, 12:43

 Народний депутат, член фракції УДАР Віталія Кличка Оксана Продан направила депутатське звернення до Тимчасової спеціальну комісію з перевірки суддів загальної юрисдикції з проханням дати оцінку діям суддів, які допомагали режиму В.Януковича чинити тиск на учасників Евромайдана і забороняла проведення мітингів. 

Всього Оксана Продан просить провести перевірку дотримання присяги 42 суддями, серед яких судді Окружного адміністративного суду Києва, а також Харківського, Одеського, Миколаївського, Львівського окружних судів. 
«Майже всі вони досі залишаються на своїх посадах і продовжують вершити« правосуддя », хоча в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 кожен з них був частиною репресивної державної машини і допомагав В.Януковичу і його оточенню утримати владу в своїх руках. Всі ми добре пам'ятаємо, як виносилися рішення щодо учасників Евромайдана, коли без всяких на те законних підстав людей кидали за грати на 2 місяці. Тому, до тих пір, поки цим дій не буде дана відповідна оцінка, говорити про відновлення довіри до судів неможливо », - пояснила своє рішення направити депутатське звернення Оксана Продан. 
За словами політика, вона сподівається, що люстрація суддів з підготовленого нею списку стане одним з перших реальних кроків на шляху очищення судів від корупціонерів і «кілерів» у мантіях. 
«Звільнення цих суддів або залишення їх на своїх посадах - це потужний сигнал всьому суддівському корпусу. Але, якщо в першому випадку мова йде про невідворотність покарання, то в другому - система своїх не здає. Незалежна судова система, яка так потрібна країні, може відбутися тільки якщо ми зробимо вибір на користь першого сценарію і люстріруем всіх «захисників» того антиукраїнського режиму, який до недавнього часу панував на Україні », - підсумувала Оксана Продан.
Джерело: юридична правда