flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«День відкритих дверей» Вінницького міського суду Вінницької області для першокурсників юридичного факультету

26 жовтня 2017, 09:00

«День відкритих дверей» Вінницького міського суду Вінницької області для першокурсників юридичного факультету

 

25 жовтня 2017 року до Вінницького міського суду Вінницької області завітали першокурсники юридичного факультету Донецького національного університету ім. В. Стуса. Традиційно гостей зустріла заступник керівника апарату суду Руслана Федорова, яка розповіла студентам про особливості роботи одного з найбільших судів України – Вінницького міського суду Вінницької області та про засади здійснення судочинства в Україні.

Крім того, Руслана Вікторівна зробила короткий екскурс в історію: «Будівля суду була спроектована відомим архітектором Григорієм Артиновим ще у 1910-1912 рр. Після подій революції 1905-1907 рр. судова система почала стрімко розвиватися, що і призвело до створення Вінницького окружного суду у 1909 році. Упродовж 100 років у цій будівлі діяли безліч закладів – від адвокатських об’єднань до лікарні, а у 2012 році відповідно до Указу Президента України було утворено Вінницький міський суд Вінницької області». Перед знайомством з роботою суду з середини, майбутніх правників було проінформовано щодо загальноприйнятих правил поведінки у суді.

В першу чергу студенти-юристи познайомилися з  начальником відділу прийому і реєстрації (канцелярія) суду Мар’яною Калкутіною, яка розповіла про порядок прийому та реєстрації вхідної кореспонденції суду, роботу автоматизованої системи документообігу суду та продемонструвала програму автоматизованого розподілу справ між суддями.

Далі учасники заходу ходили лабіринтами архіву, де мали можливість погортати найстаріші справи, дізналися про те, хто і як може замовити копію рішення та який порядок надання інформації. Також гостям суду розповіли як відбувається знищення справ, строк зберігання яких закінчився. Цікавою для студентів виявилася інформація про те, що ніби у архіві суду блукають привиди.

По тому, майбутні правники піднялися до зали судового засідання, де їм показали нове загородження, яке відокремлює обвинувачених (підсудних), засуджених від складу суду та присутніх, що відповідає європейським стандартам. Також було продемонстровано роботу системи захисту свідків і потерпілих у справах по викраденню людей, яку спеціально для суду облаштувала Міжнародна організація міграції.

На завершення зустрічі майбутні юристи мали змогу бути присутніми під час розгляду кримінального провадження, за обвинуваченням осіб у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч.2, ст.. 187 (розбій), ч.3, ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом), ч.3 ст. 185 (крадіжка) КК України, де побачили як відбувається перехресний допит двох свідків у суді. Зі слів студентів це був найцікавіший і найочікуваніший момент, оскільки вони вперше були присутні у судовому засіданні.

Наприкінці заходу заступник керівника апарату Руслана Вікторівна подякувала всім учасникам за увагу й активність, а студенти, в свою чергу, – не стримували своїх вражень від можливості побачити функціонування одного з найбільших судів України зсередини.

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області