flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Суд очима майбутніх журналістів» – Вінницький міський суд започаткував новий проект для студентів

14 червня 2017, 09:46

13 червня 2017 року у Вінницькому міському суді Вінницької області за підтримки керівництва суду стартував проект «Суд очима майбутніх журналістів». Захід має на меті створити та налагодити ефективну систему взаємодії судів та майбутніх представників засобів масової інформації; ознайомити майбутніх журналістів зі специфікою роботи представників ЗМІ у судах та, зокрема, у судових засіданнях; формувати позитивний імідж судової системи серед майбутніх журналістів зі студентських лав.

Першими учасниками проекту стали студенти-журналісти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Зустріч зі студентами почалась із вітальних слів організаторів проекту – заступника керівника апарату Вінницького міського суду Вінницької області Федорової Руслани та прес-секретаря установи Лісінчук Ірини. Учасникам були представлені основні пункти програми та завдання заходу, після чого учасники перемістились до приміщення суду, де ознайомились із роботою апарату суду.

  Під час екскурсії майбутні журналісти відвідали відділ прийому та реєстрації, де Калкутіна Мар’яна (начальник відділу) пояснила присутнім як саме здійснюється прийом та реєстрація вхідної кореспонденції суду, а також продемонструвала процес автоматичного розподілу справ мыж суддями. Тут же Руслана Федорова роз’яснила роботу авоматизованої системи документообігу суду. 

   

В архіві суду (одному з найбільших архівів судової системи України) начальник відділу ведення архівних справ Островська Інна розповіла учасникам заходу про порядок зберігання, знищення судових справ та продемонструвала найстаріші рішення у справах, датовані 1944 роком на контрасті зі справами сучасного зразка.

  

По тому, прес-секретар розповіла студентам про сучасне загородження, яке відокремлює обвинувачених від складу суду та присутніх; про систему захисту свідків та потерпілих у справах по викраденню людей та разом із головним спеціалістом відділу інформаційно-технічного забезпечення Дмитром Хоменком продемонстрували спеціальну апаратуру для проведення поза візуального допиту свідків та потерпілих.  

На завершення екскурсії з учасниками поспілкувалась керівник апарату Вінницького міського суду Вінницької області Гудемчук Неля, яка висловила щирі сподівання на те, що взаємодія судів та ЗМІ стане дійсно ефективною, а студенти у майбутньому, коли стануть фахівцями своєї справи у своїй роботі будуть об’єктивними та чесними.

   

Після екскурсії приміщенням Вінницького міського суду першокурсники стали учасниками семінару-тренінгу «Судді та журналісти: ефективна взаємодія в сучасному інформаційному просторі».

Спікером тренінгу-семінару стала прес-секретар Ірина Лісінчук. Під час семінару-тренінгу учасникам висвітлили питання відкритості сучасних судів, обговорили етичні стандарти діяльності журналістів та суддів.Крім того, неабияк була закцентована увага на особливостях висвітлення розгляду справ у залі судового засідання.

По закінченню тренінгу-семінару учасникам випала нагода поспілкуватись із заступником голови суду Ярославом Миколайовичем Іванченком, який наприкінці заходу вручив майбутнім журналістам сертифікати учасників проекту.

     

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області