flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваному в сприянні нецільового використання землі, що завдало шкоди на 1,8 млн. грн., суд обрав запобіжний захід

15 квітня 2024, 15:00
У ВМС ВО відбулось судове засідання, в якому слідчий суддя розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 369 КК України.
⠀⠀⠀ ⠀
Судом встановлено, що підозрюваний, здійснюючи функції представника влади, умисно знехтував вимогами законодавства для отримання неправомірної вигоди третьої особи.
Підозрюваний, за попередньою змовою з директором державного підприємства, посприяв незаконній передачі лісової ділянки площею 3,4 га в довгострокове користування терміном на 49 років товариству з обмеженою відповідальністю, засновником якого був зять підозрюваного, без сплати передбачених платежів та подальшого нецільового використання ділянки шляхом її забудови.
Внаслідок таких незаконних дій державному лісопідприємству завдано збитків на суму 1,8 млн грн.
Також, підозрюваний маючи намір очолити Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства, прийшов на особистий прийом до начальника Вінницької обласної військової адміністрації та усвідомлюючи протиправність свої дій, підозрюваний надав йому конверт з грошовими коштами в сумі 25 000 доларів США. Так, про факт пропозиції хабаря очільник області повідомив правоохоронним органам.
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀⠀ ⠀⠀
За результатами судового розгляду, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з визначенням застави у розмірі 2 000 000 гривень.
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀⠀ ⠀⠀
Наразі тривають слідчі дії.
⠀⠀⠀ ⠀⠀
Довідково:
ч. 2 ст. 364 КК України – Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, якщо воно спричинило тяжкі наслідки (карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
ч. 3 ст. 369 КК України – Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, вчинені повторно, якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб, (караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області