flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту уродженку Донецької області, яка підозрюється у державній зраді ⠀

07 березня 2024, 19:30
У ВМС ВО відбулось судове засідання, під час якого було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для жінки, яка підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.
⠀⠀
Судом встановлено, що підозрювана, будучи громадянкою України, проживаючи в одному із міст Донецької області, де активно ведуться бойові дії країною-агресором, діючи в інтересах країни-агресора – російської федерації та її представників, увійшла до складу агентурно-інформаторської мережі на території Донецької області. Її завданням був збір інформації розвідувального характеру, з метою подальшої її передачі представникам країни-агресора для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Так, підозрювана, проживаючи тривалий час на території Донецької області, підтримуючи дружні та довірчі відносини із мешканцями даного регіону, володіючи достовірною інформацією розвідувального характеру, надала згоду до збору та передачі інформації розвідувального характеру щодо переміщення, руху та точного розташування підрозділів Збройних Сил України та інших підрозділів Сил оборони України, розміщених на даному напрямку фронту, з можливістю їх ідентифікування на місцевості, які в подальшому передавала представникам спецслужб та збройних сил російської федерації для коригування та наведення артилерійського вогню, ракетних ударів та іншого вогневого ураження. Для безпосереднього виконання свого злочинного задуму підозрювана використовувала один з мобільних додатків, за допомогою якого передавала зібрану розвідувальну інформацію.
⠀⠀
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювана може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀ ⠀
За результатами судового розгляду, суд обрав до підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення розміру застави.
⠀⠀
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀⠀
Наразі тривають слідчі дії. ⠀
⠀⠀
Довідково:
ч. 2 ст. 111 КК України – Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України вчинені в умовах воєнного стану (караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області