flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двом вимагачам суд обрав запобіжний захід

07 березня 2024, 19:00
У ВМС ВО слідчі судді розглянули клопотання сторін обвинувачення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою для двох чоловіків, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 189 КК України.
⠀ ⠀
Судом встановлено, що підозрювані, за попередньою змовою, розмовляючи по відеозвʼязку через один з мобільних додатків, у приміщенні ресторану м. Вінниця, під приводом вигаданого боргу потерпілого перед одним із підозрюваних, висловив потерпілому незаконну вимогу про передачу грошових коштів у сумі 7 000 доларів США, яка супроводжувалась психологічним тиском та погрозою заподіяння тілесних ушкоджень, які потерпілий сприймав як реальні. Надалі, підозрювані, прибули до приміщення кавʼярні, на зустріч з потерпілим, під приводом повернення зовнішнього акумулятора (power bank), який належав потерпілому. До, потерпілого який прибув на місце, підійшли підозрювані та з метою залякування, висловили вимогу отримання грошових коштів, погрожуючи заподіянням тяжких тілесних ушкоджень. Після чого, потерпілий, сприймаючи погрози як реальні, передав підозрюваним, грошові кошти в сумі 100 Євро. Продовжуючи спільний злочинний умисел, один із підозрюваних зустрів потерпілого неподалік будинку та застосовуючи психологічний тиск та погрози заподіяння тілесних ушкоджень заволодів грошовими коштами потерпілого у розмірі 20 000 гривень. Після чого, його було затримано.
При обранні запобіжних заходів слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀ ⠀
Дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотань, заслухавши думки учасників процесу, суд застосував до одного із підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави та для іншого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з визначенням застави.
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ч. 4 ст. 189 КК України – Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження (карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області