flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СТУДЕНТИ-ПРАВНИКИ ІЗ ДОНЕЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. В. СТУСА ВІДВІДАЛИ ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

17 березня 2017, 15:19

         Захід «День відкритих дверей» вже став певною традицією у Вінницькому міському суді та має на меті виконання основних цілей, які полягають у вдосконаленні системи правової освіти підростаючого покоління, набутті ним необхідного рівня правових знань, формуванні поваги до права, а також в ознайомленні зі структурою суду та його роботою.

         Вчора, 16 березня, було організовано вищезгаданий захід, учасниками якого стали студенти Донецького національного університету ім. Василя Стуса, які навчаються на юридичному факультеті.

Зустріли гостей заступник керівника апарату Федорова Руслана Вікторівна та прес-секретар суду Ірина Лісінчук. Руслана Вікторівна проінформувала студентів про роботу апарату Вінницького міського суду, а також про судочинство України вцілому та розповіла про правила поведінки в суді та під час судового засідання. Прес-секретар зробила короткий екскурс в історію: розповіла про становлення Вінницького міського суду, про будову, в якій він розташований, про заплановані зміни за проектом провідних вінницьких архітекторів. Після цього учасники попрямували безпосередньо в приміщення суду.

Першим кроком в ознайомленні з роботою суду стало відвідування залу судового засідання, де організатори заходу ознайомили гостей зі системою захисту свідків і потерпілих у справах по викраденню людей, яку спеціально для суду облаштувала Міжнародна організація міграції, а також із загородженням, яке відокремлює обвинувачених (підсудних), засуджених від складу суду та присутніх, що відповідає європейським стандартам. Крім того, Руслана Вікторівна розповіла про процедуру формування та впорядкування справ.

Тут же зі студентами поспілкувалась начальник відділу ведення архівних справ Островська Інна Вікторівна. У своєму виступі вона ознайомила студентів зі специфікою роботи відділу, який вона очолює: повідомила, хто і як може замовити копію рішення, який порядок надання інформації, як відбувається знищення справ, строк зберігання яких закінчився. 

    

Також зауважила, що архів Вінницького міського суду є одним з найбільших в Україні, адже тут зберігається понад 1 мільйон справ. Найстаріші рішення у справах, які зберігаються в архіві, датовані 1944 роком.

    

Потому студенти відвідали відділ прийому та реєстрації (канцелярії), начальник якого, Калкутіна Мар’яна Сергіївна, пояснила майбутнім правникам як здійснюється прийом та реєстрація вхідної кореспонденції суду. Окрім цього, був продемонстрований процес автоматичного розподілу справ.    

Після ознайомлення з роботою апарату Вінницького міського суду Вінницької області, учасники мали можливість потрапити у відкрите судове засідання, в якому здійснювався допит свідків щодо кримінального провадження за ч.3 ст.185 КК України (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому).

  

По закінченні розгляду справи, студенти мали змогу поспілкуватись із головуючим суддею по справі, Каленяком Русланом Анатолійовичем. Майбутні правники з неабияким ентузіазмом ставили питання, які їх зацікавили в ході розгляду справи, а суддя радо на них відповідав, ділився досвідом та запрошував студентів і в подальшому відвідувати судові засідання, збагачуючи таким чином свої знання в сфері юриспруденції.

  

Наприкінці заходу заступник керівника апарату та прес-секретар подякували всім учасникам за увагу й активність, а студенти, в свою чергу, – не стримували своїх вражень від можливості побачити функціонування одного з найбільших судів України зсередини.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області