flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Клопотання про обрання міри запобіжного заходу Шевцову А.В.: хронологія розгляду у Вінницькому міському суді Вінницької області

20 березня 2016, 16:42

            На прохання представників засобів масової інформації та у зв’язку з набуттям резонансу, Вінницький міський суд Вінницької області надає хронологію розгляду клопотання старшого слідчого відділу управління Служби безпеки України у Вінницькій області щодо обрання колишньому очільнику ГУНП у Вінницькій області Шевцову А.В. міри запобіжного заходу та скарг сторони захисту про його незаконне затримання.

 

18.03.2016р. (в п’ятницю) до Вінницького міського суду Вінницької області надійшли дві скарги: адвоката Дорошенка К.К. та адвоката Левковця А.Ю., які діють в інтересах Шевцова А.В. про незаконне затримання. У відповідності з вимогами ч. 3 ст. 35 КПК України, зазначені скарги автоматизованою системою документообігу суду розподілені для розгляду слідчому судді Михайленку А.В..

Скарга, подана адвокатом Дорошенко К.К., ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Михайленка А.В. від 18.03.16 року залишена без задоволення.

Аналогічна скарга адвоката Левковця А.Ю. була призначена до розгляду на 10.00 год. 19.03.2016 року.

 В процесі розгляду даної скарги був заявлений відвід слідчому судді Михайленку А.В., який відповідно до ст. 35 КПК України розподілений до розгляду слідчому судді Клапоущаку С.Ю. та призначений до розгляду на 11.00 год. 21.03.2016 року.

 Окрім того, 19.03.2016 року (субота) на адресу суду надійшло клопотання старшого слідчого відділу УСБУ України у Вінницькій області щодо обрання колишньому начальнику ГУНП у Вінницькій області Шевцову А.В. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Автоматизованою системою документообігу суду дане клопотання було розподілене до розгляду слідчому судді Вінницького міського суду Вінницької області Ковбасі Ю.П.

В процесі розгляду стороною захисту було заявлено відвід секретарю судового засідання, який головуючим по справі було відхилено.

В подальшому стороною захисту  був  заявлений  відвід  судді Ковбасі Ю.П. На підставі ч. 3 ст. 35 КПК України даний відвід було розподілено до розгляду на  слідчого суддю Олійника О.М.

Під час судового розгляду відводу, заявленого судді Ковбасі Ю.П., стороною захисту, зокрема адвокатами Дорошенком К.К. та Левковцем А.Ю. були заявлені відводи слідчому судді Олійнику О.М., які автоматизованою системою документообігу суду  були розподілені слідчим  суддям   Михайленку А.В. та Ковбасі Ю.П. відповідно.

Ухвалою слідчого судді Ковбаси Ю.П. від 19.03.2016 року відвід адвоката Левковця А.Ю. з підстав порушення норм КПК України відмовлено. Одночасно ухвалою від19.03.2016 року судді Михайленка А.В. відвід Дорошенка К.К. залишено без розгляду за ч. 4 ст. 81 КПК України, а саме наявність ознак зловживання правом на відвід з метою затягування кримінального провадження.

В подальшому суддя Олійник О.М. відмовив в задоволенні відводу судді Ковбаси Ю.П.

Одночасно з відводом судді Ковбасі Ю.П.,  стороною захисту подано відвід судді Михайленку А.В. Як вбачається зі змісту заяви про відвід, слідчий суддя Михайленко А.В. теж, начебто, розглядає клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного Шевцова А.В. В задоволенні вказаної заяви слідчий суддя Олійник О.М. відмовив.

 За наслідками розгляду всіх заяв від 19.03.2016 року про відводи, слідчий суддя Ковбаса Ю.П. продовжив розгляд клопотання старшого слідчого відділу УСБУ України  у  Вінницькій  області  щодо обрання Шевцову А.В. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В процесі розгляду клопотання про обрання міри запобіжного заходу, близько 19.00 години 19.03.2016 р., за клопотанням підозрюваного та сторони захисту було викликано швидку медичну допомогу для огляду Шевцова А.В. та з’ясування можливості подальшої його участі при розгляді клопотання.

За результатами огляду, Шевцова А.В. було направлено до медичного закладу, а продовження розгляду судового засідання перенесене на 09.30 год. 20.03.2016 року.

 20.03.2016 року о 09.30 год. продовжено розгляд вищевказаного клопотання. Під час розгляду, від чотирьох адвокатів сторони захисту надійшли заяви про відвід слідчому судді Ковбасі Ю.П., які було відхилено в судовому засіданні суддею Ковбасою Ю.П. на підставі ч. 4 ст. 81 КПК України.

За клопотанням підозрюваного було викликано швидку медичну допомогу. Після огляду (на підставі висновків лікарів швидкої медичної допомоги) судове засідання було продовжено.

Стороною захисту було заявлено відвід від участі у справі прокурору. Слідчим суддею Ковбасою Ю.П. в задоволенні даного відводу було відмовлено.

На вимогу затриманого Шевцова А.В. в судове засідання знову було викликано швидку медичну допомогу. За результатами огляду Шевцова А.В. лікарем швидкої медичної допомоги,  в судовому засіданні було оголошено перерву та направлено Шевцова А.В. до лікарні для отримання консультації щодо стану його здоров’я.