flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗА ДЕЗЕРТИРСТВО – ДВА РОКИ ПЕРЕБУВАННЯ У ДИСЦИПЛІНАРНОМУ БАТАЛЬЙОНІ

10 квітня 2017, 17:01

Вінницький міський суд Вінницької області, розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченнямгніванчанина у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 408 КК України (дезертирство).

Судом встановлено, що обвинуваченого (раніше засудженого за ч. 1 ст. 402 КК України) у травні 2014 року було  призвано Вінницьким обласним військовим комісаріатом на військову службу під час мобілізації, на особливий період та направлений для проходження військової служби до 9 батальйону територіальної оборони.  

Наприкінці серпня 2014 року, відповідно до наказу командира військової частини (9 батальйону територіальної оборони), солдат був направлений до Вінницького ОМВК для відновлення боєздатності і морально-психологічного стану.

На початку вересня того ж року обвинувачений мав вибути до військової частини, яка дислокувалась в зоні проведення Антитерористичної операції (м. Маріуполь Донецької області) та приступити до виконання своїх службових обов’язків, згідно займаної посади.

Однак у солдата виник злочинний умисел, направлений на ухилення від військової служби повністю, шляхом неявки до військової частини. Реалізуючи цей умисел, чоловік, будучи ознайомленим з наказом військового комісара Вінницького ОМВК «Про повернення військовослужбовців до місця виконання завдання»  та отримавши відповідний припис на вибуття, до військової частини, яка дислокувалась на території аеропорту м. Маріуполь, так і не прибув, а проводив вільний час на власний розсуд, перебуваючи за місцем свого проживання.

Відповідно до наказу командира військової частини, до якої військовослужбовець не прибув, він був облікований як особа, що самовільно залишила військову частину.

Таким чином, чоловік, будучи військовослужбовцем військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період, діючи за прямим умислом та з метою ухилитися від військової служби повністю, враховуючи стан у державі, незаконно припинив виконувати свій конституційний обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєнні інкримінованого йому злочину повністю визнав.

На підставі викладеного, керуючись чинним законодавством, суд ухвалив визнати обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 408 КК України та призначити йому покарання із застосування ст. 69 КК України у вигляді двох років тримання у дисциплінарному батальйоні.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області