flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя розцінила відкриття НАБУ провадження щодо судді спробою тиску на суд

13 листопада 2017, 12:18

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді окружного адміністративного суду міста Києва Євгенія Аблова про втручання НАБУ в його діяльність. 

Як зазначають у ВРП, суддя Аблов повідомив, що детективи НАБУ зареєстрували щодо нього кримінального провадження про незаконне збагачення, аби  примусити ухвалити «потрібне» рішення в адміністративній справі, відповідачем у якій є атикорупційне бюро, а саме про скасування результатів виборів членів Ради громадського контролю при НАБУ.

На запит ВРП щодо ходу слідства у НАБУ повідомили, що слідчі дії тривають з грудня 2016 року, однак підозру суддям досі не вручали.

Такі дії детективів НАБУ, зазначають у Вищій раді правосуддя, можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді Аблова, оскільки тривалий час унеможливлюють розгляд цим суддею адмінсправ, стороною в яких є Національне антикорупційне бюро, що негативно позначається на авторитеті судової влади та підриває авторитет правосуддя.

Крім того, у ВРП зазначають, що процедура притягнення судді до кримінальної відповідальності не може бути використана для здійснення тиску на суддю з метою ухвалення ним «потрібного» судового рішення.

Натомість Директору Національного антикорупційного бюро України подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено щодо судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Є.В. дії або допущено бездіяльність, що порушують гарантії незалежності суддів.

Джерело: Українське право.