flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП констатувала факт невжиття відповідальними особами Національної поліції України належних заходів реагування за повідомленням суду про втручання в його діяльність

10 листопада 2017, 10:40

9 листопада 2017 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення виконувача обов’язків голови Вінницького міського суду Вінницької області Іванченка Я.М. про втручання невідомих осіб у діяльність слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області Вишара І.Ю. щодо здійснення правосуддя.

Із вказаного повідомлення вбачається, що 13 липня 2017 року під час розгляду слідчим суддею Вишарем І.Ю. клопотання про зміну запобіжного заходу стосовно підозрюваного група присутніх у залі судового засідання невідомих осіб вчинила спробу здійснення тиску на суд, зокрема шляхом викрикування різних гасел, вимагання звільнити підозрюваного з-під варти та блокування впродовж двох годин залу судових засідань, у зв’язку із чим розгляд вказаного клопотання було відкладено. У подальшому вказані особи перешкоджали конвоюванню підозрюваного із залу судового засідання до конвойного приміщення, про що телефоном було повідомлено Вінницький відділ поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

За результатами вжиття співробітниками Національної поліції України  заходів оперативного реагування складено тільки протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення, лише стосовно однієї особи, тоді як повідомлення стосувалося неправомірних дій групи невідомих осіб, пов’язаних із втручанням у діяльність судового органу.

Отже, працівниками Національної поліції України не вжито заходів за фактом вчинення невідомими особами кримінальних правопорушень, наголосив доповідач – член ВРП В.Шапран.

ВРП за результатами розгляду повідомлення виконувача обов’язків голови Вінницького міського суду Вінницької області Іванченка Я.М. ухвалила внести до Національної поліції України подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів, за зверненням Вінницького міського суду Вінницької області, зареєстрованим у журналі єдиного обліку повідомлень Вінницького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області 13 липня 2017 року за фактом подій, що мали місце під час розгляду слідчим суддею Вінницького міського суду Вінницької області Вишарем Ігорем Юрійовичем клопотання про зміну підозрюваному виду запобіжного заходу.

Джерело: Судова влада України.