flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький міський суд продовжив домашній арешт екс-беркутівцям

22 вересня 2017, 09:16

Вчора, 20 вересня, у засобах масової інформації було опубліковано інформацію, про те, що слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області Сергій Клапоущак відмовив у продовжені домашнього арешту екс-беркутівцям, які в ніч з 22 на 23 січня 2014 року, у місті Києві, із залучення цивільних осіб, так званих «тітушок»,  незаконно затримували активістів «Автомайдану».

Вінницький міський суд спростовує неперевірену і недостовірну інформацію щодо відмови слідчого судді Сергія Клапоущака продовжити строк тримання під домашнім арештом і строк дії обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України,  щодо екс-заступника  Київської міліції Олександра Кравченка та ще одного колишнього працівника «Беркуту».

За результатами розгляду поданих  18.09.2017 року прокуратурою Вінницької області клопотань, слідчий суддя вирішив їх задовольнити та продовжити раніше застосований вид запобіжного заходу «домашній арешт» в межах досудового розслідування, тобто до 28.09.2017 року. Законних підстав для визначення іншого строку не було у зв’язку із наступним.

Відповідно до частини 6 статті 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців.

Враховуючи виняткову складність розслідування даного кримінального провадження шодо незаконних дій екс-беркутівців стосовно учасників «Автомайдану», заступник Генерального прокурора України постановою від 21.06.2017 року продовжив строк його досудового розслідування до 28.09.2017  року.

Разом із тим, у клопотаннях про продовження строків запобіжних заходів, із яким прокуратура звернулась до Вінницького міського суду Вінницької області, не зазначено чіткий строк, на який їх слід продовжити. Клопотання лише містили прохання про їх продовження в межах строку досудового розслідування.

Частиною 1 статті 295 КПК України передбачено, що продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування. Суд не наділений повноваженнями продовжувати відповідний строк, а жодних доказів того, що Генеральна прокуратура його продовжила, прокурор судді не надав.

Таким чином, керуючись статтями 197, 219, 294 КПК України, враховуючи обставини справи та факт не доведення прокуратурою Вінницької області  підстав для застосування більш тривалих строків запобіжних заходів, слідчий суддя продовжив колишнім працівникам «Беркуту» строк тримання під вартою до 28.09.2017  року.

Додатково повідомляємо, що сьогодні, 21.09.2017 року, Вінницьким міським судом Вінницької області також було розглянуто декілька клопотань у даному кримінальному провадженні щодо підозрюваних осіб про продовження строків дії обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України. При цьому суд взяв до уваги постанову прокуратури Вінницької області датовану 20.09.2017 року, подану до суду лише 21.09.2017 року, якою продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження щодо екс-беркутівців до 17.11.2017 року включно із урахуванням витраченого сторонами часу на ознайомлення з матеріалами розслідування.