flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двох йорданців, підозрюваних у вимаганні коштів і викраденні людини, взято під варту

28 липня 2017, 16:50

25 липня оперативниками управління карного розшуку Головного управління Нацполіції Вінниччини було затримано трьох випускників місцевого медуніверситету, громадян Йорданії, які в середині липня викрали вінничанина через його боргові зобов’язання.

Сьогодні, 28 липня, Вінницький міський суд Вінницької області розглянув клопотання слідчого щодо взяття під варту двох зловмисників.

Варто відзначити, що розгляд вищезгаданих клопотань почався ще вчора. Проте, зважаючи на те, що версія подій, яку змалювали самі підозрювані, вкрай різнилася із версією слідства, слідчий суддя оголосив перерву у судових засіданнях, аби сторона обвинувачення забезпечила присутність потерпілого при розгляді клопотань, що дало б можливість повного, вичерпного з’ясування усіх обставин, що мали місце

Слідчий у судовому засіданні повідомив, що потерпілий продав підозрюваним автомобіль, який доставив в Україну з-за кордону. Проте через деякий час молодики вирішили повернути автомобіль вінничанину та вимагали в останнього повернути грошові кошти в сумі 3 000 доларів США.

Потерпілий пообіцяв повернути кошти, але після продажу даного транспортного засобу, на що іноземці не погодились та наказали потерпілому збирати гроші, на які нарахували відсотки.

В середині липня зловмисники за попередньою змовою зустрілись із потерпілим та під вигаданою причиною змусили останнього сісти до салону їх автомобіля, після чого заблокували двері та почали їхати у невстановлене слідством місце. Прибувши на це місце, підозрювані почали наносити потерпілому удари, вимагаючи кошти у сумі 3000 доларів. У зв’язку з тим, що такої суми у потерпілого не було, йорданці зателефонували дядьку потерпілого і наказали передати вищевказану суму за звільнення племінника. Проте після передачі половини суми, про що домовились чоловіки, іноземці не звільнили потерпілого, продовжуючи незаконно утримувати. Лише наступного дня, коли рідні потерпілого передали підозрюваним його закордонний паспорт (як гарантію повернення другої половини суми) він був звільнений.

Крім того, в судовому засіданні був допитаний сам потерпілий. Він пояснив суду, що підозрювані також неодноразово погрожували розправою і його вагітній дружині, і мамі, навідуючись до останньої на роботу.

Мотивуючи можливі ризики, слідчий, окрім викладеного у своєму клопотанні, відзначив, що в одного з підозрюваних вже був заброньований авіаквиток на Батьківщину.

Підозрювані в судовому засіданні свою вину не визнавали. Так, за словами іноземців, ніхто із них до потерпілого не застосував фізичну силу та жодним чином не вимагав кошти. Сам потерпілий відтерміновував дату повернення коштів, які він заборгував підозрюваним. Доводячи правдивість своїх слів, один із підозрюваних сказав, що з переписки з потерпілим, якщо дослідити її п’ятимісячну тривалість, можна зрозуміти, що сам вінничанин постійно просив дати йому час підзбирати гроші, задля їх повернення.

Наявність чималої кількості боргових розписок підозрювані пояснили тим, що насправді брали до уваги лише одну з них, всі інші були складені юридично неграмотно, в чому вони пересвідчились після того, як звернулись до свого адвоката, який і вказав на недоліки даних розписок.

Наприкінці своїх пояснень один із йорданців поставив питання «Якщо потерпілий насправді страждав від вимагання і дійсно не винний, чому тоді звернувся до правоохоронних органів лише через 5 місяців?».

Коли суд поставив ідентичне питання потерпілому, той відповів, що насправді дуже боявся за своє та за життя рідних.

Вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали кримінального провадження, керуючись чинним законодавством, суд ухвалив застосувати до обох підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком на 60 діб без права внесення застави.

Прес-служба Вінницького міського

суду Вінницької області