flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кривава стрілянина в Метанівці: спроба вчинення тиску на суд при розгляді клопотань про зміну запобіжного заходу

14 липня 2017, 15:02

Вчора, 13 липня 2017 року, Вінницький міський суд Вінницької області розглядав клопотання адвокатів про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов’язання учасникам спроби рейдерського захоплення у  с. Метанівка Теплицького району Вінницької області.

Нагадаємо, що внаслідок стрілянини, яка сталася 31 травня цього року в селі Метанівка, поранення дістали шестеро осіб, правоохоронці «вклали обличчям у землю» понад 40 озброєних осіб.

2 червня 2017 року слідчі СУ ГУ НП у Вінницькій області направили до міського суду низку клопотань про обрання запобіжного заходу щодо підозрюваних. Того ж дня слідчі судді Вінницького міського суду ухвалили застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб відносно всіх затриманих учасників рейду. Апеляційний суд, в переважній більшості, підтримав рішення першої інстанції.

Вчора ж, під час розгляду одного з клопотань адвокатів про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов’язання, присутні в залі судового засідання громадяни, що прийшли підтримати одного з підозрюваних, вчинили спробу здійснити тиск на суд, вимагаючи звільнити свого товариша з-під варти в залі суду. Дані дії унеможливили подальший розгляд клопотання.

Проте на цьому конфлікт не закінчився, адже вищезгадані  громадяни перешкоджали здійсненню конвоювання підозрюваного із зали суду до конвойного приміщення, вигукуючи гасла «Ми – за справедливе правосуддя!», «Ми – учасники АТО!».

Керівництво суду намагалось вирішити дану проблему мирним шляхом: ініціаторам конфлікту пояснювали, що учасники судового процесу та громада, зацікавлена у справедливому правосудді, повинні дотримуватись визначених норм правопорядку. Врегулювати конфлікт вдалось завдяки оперативному реагуванню керівництва суду та працівників підрозділу Національної поліції України, якими після довгих вмовлянь, було складено протокол про адміністративне правопорушення на одного із учасників блокування діяльності суду.

 Щире занепокоєння у суду викликає той факт, що громадяни, котрі приходять до судової установи з метою отримання рішень на свою користь, нехтують загальноприйнятими нормами поведінки та порушують правопорядок, прикриваючись статусом учасників бойових дій, які захищають наш мир та спокій на Сході країни.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області