flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЕЛЕКТРОННЕ СУДОЧИНСТВО: ПЕРСПЕКТИВИ В УКРАЇНІ

12 липня 2017, 15:42

Рівно п’ять років тому на офіційному сайті судової влади з’явилась інформація, що з 17 червня 2013 року в усіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді (згідно з наказом Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу», зі змінами, внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81). До цієї дати відповідний порядок обміну було запроваджено у 15 судах загальної юрисдикції.

По суті, це були перші кроки на шляху до повноцінного запровадження системи «Електронний суд».

Крім того, ще однією інновацією, яка за ці роки виправдала себе в цій сфері, стало направлення інформації про судове засідання шляхом SMS-повідомлень.

До речі, саме з моменту запровадження такої можливості перестала з’являтись інформація про недостатність коштів на конверти та поштові марки для відправлення повісток та документів сторонам. Нагадаємо, що були випадки, коли деякі суди були вимушені призупиняти діяльність у зв’язку з цим. Утім, запровадження такої системи не тільки дозволило вдосконалити спілкування між судами та сторонами процесу, які виявили бажання отримувати інформацію в електронному вигляді, але суттєво зекономило кошти. Зокрема, відповідно до повідомлення Держаної судової адміністрації України ще у 2015 році місцеві та апеляційні суди загальної юрисдикції протягом 2014 року за рахунок запровадження системи «електронний суд», тобто завдяки запровадженню обміну електронними документами між учасниками судового процесу та відправлення SMS-повідомлень, зекономили 5,3 млн грн.

Водночас повноцінне запровадження системи очікували ще з січня 2016 року, але головною причиною, яка стала назаваді цьому, експерти називали відсутність відповідного законодавства. І саме в 2015 році почався процес розробки нового уніфікованого процесуального законодавства, однією з новацій якого і було повноцінне запровадження системи «електронний суд». І ось 20 червня ц. р. Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (законопроект №6232). Відповідний законопроект підтримали 253 народні депутати.

Зокрема, законопроектом серед основних змін щодо електронного судочинства запроваджується зменшення ставок судового збору користувачам електронного судочинства, впровадження єдиної судової інформаційної телекомунікаційної системи, впровадження такого поняття як «електронна справа», удосконалення процедур відеоконференції тощо. В той же час запроваджується вчинення всіх процесуальних дій через засоби електронного зв’язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки

«Учасникам справи забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, не залишаючи свого житлового або робочого приміщення, а для свідків, експертів – в приміщенні іншого суду» - йдеться в пояснювальній записці. Такі можливості дійсно дозволять не тільки заощадити час та кошти судів та учасників процесу, але й дозволять суттєво скоротити терміни розгляду справ.

Більш того, передбачається, що матеріали справ будуть зберігатися, як правило, в електронному вигляді, що спростить доступ до них учасників справи, усуне часові, фінансові та організаційні витрати, пов’язані із пересилкою матеріалів справи з одного суду до іншого, спростить аналіз та узагальнення судової практики тощо.

«Прикінцеві і перехідні положення законопроекту, а також похідні зміни до законів регулюють порядок поступового переведення судочинства у режим «електронного суду», - зазначають автори законопроекту в пояснювальній записці. .

В той же час право учасників справи звертатися до суду в паперовій формі і отримувати відповідні документи залишиться і після повноцінного запровадження системи «електронний суд». Звичайно, що така можливість була передбачена у зв’язку з тим, що частина громадян України, зокрема у віддалених невеликих населених пунктах, не має можливості користуватися новітніми інформаційними технологіями.

До слова, відповідно до перехідних положень законопроекту Державній судовій адміністрації України рекомендовано до 31 березня 2018 року забезпечити створення та належне функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Таким чином, у разі найскорішого прийняття вищезгаданого законопроекту, є великі шанси, що вже майже  за рік судочинство перейде до повноцінного функціонування «електронного суду».

Джерело: Українське право